Cherry, Betsson och Kindred

Har gått igenom lite rapporter i helgen och läst vad jag hittat om Cherry. Jag har även tittat lite mer ingående på olika siffror och efter stängningen i fredags har Cherry ett börsvärde på 4 921 Mkr. Enligt bolaget egna uppgifter beräknas årets EBITDA bli ca 400 Mkr. Det ger ett P/E på 12,3 och inte 7,3 som Börsdata uppger. Är då 12,3 högt eller lågt? Om vinsten minskar under 2018 blir P/E-talet automatiskt högre och det vill man ju inte se som investerare.

Många siffror i årets rapporter är inte riktigt relevanta för framtiden för Cherry lär knappast öka omsättningen med 165% nästa år. Men vad är då rimligt nästa år? Tittar vi på den organiska utvecklingen under 2017 så ökade den med 36% under årets nio första månader och med 30% under tredje kvartalet. Även om den minskat så är även 30% riktigt bra.

Lyckas Cherry uppnå en 30% organisk tillväxt 2018 så landar vi på en omsättning på 2 200 Mkr x 1,3 = 2860 Mkr. Blir vinstmarginalen 18% nästa år också så ska vinsten då landa på 515 Mkr. Med dagens börsvärde blir det då ett P/E-tal på 9,6 för ett bolag som ökar vinsten med 28,8%.

Det ser riktigt billigt ut och det är det förstås också om bolaget lyckas vända utvecklingen. Och även om vinsten inte skulle öka nästa år så är inte ett P/E-tal på 12,3 heller speciellt högt om vi jämför med andra spelbolag då Mr Green ligger runt 20 och LeoVegas över 30.

Rimligt P/E för Kindred?

Något som förvånar mig lite är att ett bolag som Kindred har ett P/E-tal på 22,9 med en omsättningstillväxt på 18% och en vinsttillväxt på 11%. Jag har svårt att förstå den höga värderingen och sålde i fredags av mitt innehav i Kindred med en avkastning på 30% sedan i våras.

Betsson då?

Betsson är ett bolag i en tråkig trend och jag har inte tittat närmare på bolaget på länge men har läst igenom en del rapporter och annat material i helgen. Betssons omsättning har ökat med 15% i år medan vinsten minskat med 6,4%. En minskning är naturligtvis inte bra men samtidigt aktien gått ner från 82 kr till 60 kr. En nedgång med 26,8%. Med tanke på att Betssons aktie stod i 140 kr i början av 2016 så är aktien nu ner med 57%. En ganska rejäl nedgång med andra ord. Är då nedgången befogad? Ja fortsätter den negativa utvecklingen så är kanske nedgången befogad.

Enligt SME beräknas vinsten i år bli 854 Mkr jämfört med Kindreds vinst som beräknas bli ungefär 1180 Mkr. Betsson har ett börsvärde på 8 663 Mkr medan Kindreds börsvärde ligger på 26 971 Mkr. Kindred värderas alltså till mer än tre gånger så mycket. Ganska stor värderingsskillnad. Betsson har en P/E-tal på 10,1 medan Kindreds P/E-tal ligger på 22,9 beräknad på fredagens stägningskurs.

Om Betsson ökar omsättningen nästa år med 15%, vilket är samma ökning som i år och har samma vinstmarginal som i år på 18% så innebär det ett P/E-tal på under 9 om ett år. Även om både omsättning och vinst skulle stå stilla så är ett P/E på 10 lågt. Dessutom får man en direktavkastning på 5%.

Med tanke på den låga värderingen så kan man anta att marknaden i stort förväntar sig att vinsten ska minska ytterligare. Jag tycker dock Betsson ser lockande ut och funderar på att börja köpa lite.

17 Dec 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)