Ta en promenad

Fick idag Carnegies fondbrev där de rekommenderade en promenad istället för att oroa sig över hur New York-börsen ska gå ikväll. Kanske ett bra råd nu när börsen i USA börjat röra på sig ordentligt med upp och nergångar på flera procent per dag. Förra året var ovanligt lugnt med väldigt små rörelser och i år blir kanske börsen mer volatil. Inget av det är onormalt egentligen och under åren har det varit både långa perioder av stiljte och andra perioder där börsen rör sig kraftigt. Dessa perioder brukar inte vara så långvariga men kan vara desto mer kraftfulla och för psyket kan de vara väldigt jobbiga.

Är man långsiktig i sina investeringar kan det vara ett gott råd att göra som Carnegie föreslår och ta en promenad istället för att oroa sig. Är man daytrader kan man tjäna bra med pengar när börsen rör sig ordentligt men det är också lätt att hamna fel. Som investerare kan det vara svårt då man lätt säljer när det känns som jobbigast efter någon dags nedgång och sedan rekylerar börsen upp och då sitter man utanför. Sen när man hoppar in igen så kanske börsen ner igen. Både känslan av att missa rallyt och att sitta utanför kan vara minst lika jobbigt psykiskt som att följa med i en nedgång.

Själv satt jag fullinvesterad under den långa nedgången 2008 och det var jobbigt så framförallt om man behöver pengar man har investerade kan det vara bra att ha en del likviditet så man inte måste sälja när börsen gått ner mycket.

När det gäller bolagen man äger kan man fundera över hur de påverkas av en nedgång. Om börsen rasar så påverkar det alla aktier oavsett om de är lågt värderade eller om företaget  går bra. Det finns många kortsiktga aktörer som säljer oavsett hur bolagen går. Vissa aktier påverkas dessutom mer än andra. Blir det en långsiktig nedgång kan man räkna med att det även påverkar hur bolagen går. Vilka branscher och specifika bolag som påverkas mest varierar och kan vara svårt att förutse. Oavsett vad man tror så blir det sällan som man tror.

Jag äger mest spelbolag och inte ens under kristider brukar folk sluta spela så jag är inte så orolig för mina bolag. Sannolikt krävs det en riktig kris med svält eller krig för att folk ska sluta spela. När det gäller dessa bolag är det mest individuella risker ifall ett speciellt bolag börjar gå dåligt. Då vill man kanske sälja det bolager men under en turbulent period kan det vara svårt att sälja och eftersom alla bolag påverkas vid en negång så kanske man inte vill sälja när de gått ner för mycket.

Det finns alltid risker med att äga aktier me ndet är ju också den risken man får betalt för i form av avkastning. Jag har iaf lärt mig med åren att jag har väldigt svårt för att förutse hur börsen ska gå. Jag har faktiskt ingen aning alls. Ska jag spekulera gör jag det hellre på kort än lång sikt. På lång sikt vill jag äga bra bolag som växer och gärna är lågt värderade. Oftast är dock inte bra bolag som växer lågt värderade bortsett från i perioder när de har problem och som förhoppningsvis är kortvariga. Både Cherry och Betsson som jag äger tillhör denna grupp, tror jag iaf. Om det är så eller inte får tiden utvisa.

För att återgå till nyhetsbrevet från Carnegie så ser deras 10 råd för investeringar ut så här:

  1. Strunta i planetens rörelser
  2. Ta en promenad istället
  3. Spara 13 månader per år
  4. Ta pengarna från barnen
  5. Ta pengarna från banken
  6. Bekymra dig inte
  7. Räkna som Einstein
  8. Köp prisvärda bolag
  9. Köp bra bolag
  10. Tänk själv

En bra lista med tips tycker jag. Hela listan med förklaringar kan du läsa här.

9 Feb 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)