Catena Media

Läste i dag i DI att Richard Bråse rekar sälj av Catena Media som är ett av mina innehav i portföljen. Sannolikt lär det pressa aktien imorgon och aktien ligger bara något över kursen där där det gjordes en placing häromveckan. Uppenbarligen finns det inget större köpintresse i bolaget just nu.

Catena Media är ett affiliate bolag som driver trafik till olika spelföretag och får betalt för det. Ellr rättare sagt så äger bolaget ett antal olika affilatebolag. Nu senast köpte Catena Media ett affiliateföretag i Japan. Bolaget äger sedan tidigare ett stort antal bolag i Europa. Richard Bråse skriver i DI att om Catena Media ska fortsätta växa med uppköp måste de ta in mer pengar och så är det naturligtvis. Han skriver också att priserna på affiliateföretag komemr att gå upp på grund av ökad konkurrens och det är också troligt med tanke på att GIG börjat köpa upp olika företag och även mindre spelare som Future Gaming Group har köpt något företag. Cherry äger också några affiliateföretag. Ett annat företag och kanske det som är mest likt Catena Media är RakeTech som tog in en stor summa pengar för att kunna köpa fler affiliatebolag.

Konkurrens finns onekligen men man ska också tänka på att i stort sett alla affiliatebolag är extremt lönsamma och stora bolag som Catena Media har enorma fördelar jämfört med de mindre bolaget eftersom de kan länka ihop sajter på ett helt annat sätt än de mindre och på så sätt ta en större del av söktrafiken. De har också helt andra resurser att utveckla sajterna både tekniskt och innehållsmässigt. Som det verkar kommer affiliateföretagen även framöver stå för en hel del av trafiken till spelsajter och de stora företagen har klara fördelar.

Efterhand som spelmarknaderna regleras minskar vinsterna för spelföretagen eftersom de får betala mer i skatt och det påverkar så klart även affiliatebolagen. Att Sverige ska regleras i början av 2019 kan också vara en anledning till att både spelföretag generellt och Catena Media har gått ner senaste månaderna.

Som det ser ut just nu kommer jag fortsätta att äga Catena Media eftersom jag anser att de är ett av de bästa bolagen i sin nisch samtidigt som de har väldigt stora fördelar av sin storlek när det kommer till sökmotoroptimering.

24 Sep 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)